Bani mai puțini pentru refugiații ucraineni din România. Ce sume vor mai primi lunar 

de: Ana Anițoiu
18 04. 2023

Banii alocați lunar pentru refugiații ucraineni din România ar urma să fie reduși. Un proiect de hotărâre de Guvern ce stabilește sume mai mici a fost pus în dezbatere publică, în contextul în care alte țări europene au renunțat deja să acorde aceste ajutoare.

Câți bani ar urma să mai primească refugiații ucraineni

În prezent, o familie de refugiați ucraineni cu doi copii primește 4.400 de lei. Însă, conform proiectului de hotărâre de Guvern, ar urma să fie alocată suma de 2.000 de lei de chirie pentru fiecare familie de ucraineni stabilită în România.

În afară de această sumă de bani, ar urma să mai fie acordați încă 650 de lei pentru hrană pentru fiecare persoană în parte, fiecare membru al familiei.

Însă, pentru refugiații ucraineni care au ajuns în România singuri, fără să aibă o familie în întreținere, Guvernul intenționează să acorde lunar 2.000 de lei pentru chirie și 750 de lei pentru hrană.

Câți bani alocă statul român zilnic pentru refugiații ucraineni

Momentan, statul român alocă pentru refugiații ucraineni 100 de lei pe zi, cu TVA inclus, pentru o singură persoană, sau 230 de lei, dacă în aceeași cameră sunt cazate două sau mai multe persoane.

În afară de acești bani, statul român mai alocă 50 de lei pe zi pentru hrană, în condițiile în care refugiații ucraineni sunt cazați în instituțiile autorităților publice sau de operatori economici. Pentru cei cazați de fundație, mai este alocată suma de 20 de lei, tot pentru mâncare.

Executivul încearcă acum să reducă cheltuielile cu ajutoarele pentru refugiații ucraineni, în contextul în care țările europene au renunțat deja să acorde aceste ajutoare.

Guvernul a motivat reducerea ajutoarelor pentru refugiații ucraineni în contextul în care piața chiriilor ar putea fi afectată, pentru că familiile de ucraineni care primesc acest ajutor de la stat își permit să plătească chirii mult mai mari decât românii care locuiesc cu chirie.

De la începutul războiului din Ucraina, adică din 24 februarie 2022, au traversat țara aproximativ patru milioane de ucraineni refugiați, iar unii dintre ei au hotărât să se stabilească în România.